לזוגיות הגאה ישנם מאפיינים משלה. התהליך יהיה ממוקד וקצר יותר.
שכן בני הזוג מדברים באותה שפה ולכן אפשר במהירות להבין את עומק הבעיה, לרכוש כלים ולהגיע לפשרות ותקשורת טובה יותר בצורה קצרה וממוקדת.
היכולת לאינטימיות כרוכה במוכנות להתקרב אל האחר עם כמה שפחות הגנות, מסכות או העמדות פנים. היכרות של ממש וחיבור במקומות העמוקים ביותר יכולים להתקיים רק כאשר מתאפשרת חשיפה עצמית משמעותית. ואולם, להט”בים רבים אשר חיו או חיים “בארון”, התרגלו, מכורח הנסיבות, לתפקד בתוך מערכות יחסים שהן רק כביכול קרובות, רגילים לזייף אינטימיות או להימנע ממנה כליל; רגילים לקבל, כמובנים מאליהם, יחסים שאינם קרובים באמת. מהן ההשלכות של דינמיקות אלה על היכולת ליצור ולקיים קשר זוגי אוהב ובר קיימא? מהן ההשלכות של להט”ביות באופן כללי לגבי היכולת ליצור ולקיים זוגיות? מהם האתגרים העומדים בפני זוגיות להט”בית?
הטיפול הזוגי בזוגות חד מיניים, אינו שונה באופן מהותי מטיפול בזוגות הטרוסקסואלים, הגישות, התיאוריות, הכלים – מתאימים לזוגות באשר הם, ללא קשר להעדפות המיניות שלהם. בעיות סביב אמון ונאמנות, קונפליקטים חוזרים, מאבקי כוח, תקשורת לקויה וחסומה, ועוד, משותפים לזוגות כולם..
הטיפול בזוגות חד מיניים עשוי לעסוק במרכיבים הקשורים לתפיסות האישיות והחברתיות כלפי הבחירה או העדפה המינית, הן של בני הזוג עצמו והן של המטפל. הטיפול עשוי להציף שאלות הקשורות לזהות המינית, להתפתחותה, להתמודדות עם השונות, לפחדים והומופוביות מודעות ופחות מודעות.
לתהליך גיבוש הזהות המינית, ולשלב בו הוא התרחש, עשויה להיות השפעה רבה על המשך הקשר הזוגי. קשיים רגשיים, כתוצאה מבלבול וסתירות פנימיות, פחד וניסיון להאבק ולהדוף את העדפה המינית, בושה, והסתרה -כל אלו עלולים לעכב את ההתפתחות הרגשית, ולהוביל לכישלונות ביצירת קשרים זוגיים מוקדמים. אל החוויות האישיות מצטרפות התגובות החברתיות בעיקר של המשפחה והסביבה הקרובה, ואך הן עשויות להשפיע על מידת האמון והביטחון בקשר הזוגי. בני זוג שעבורם גילוי הזהות החד מינית היה תהליך מותאם, ונחווה כטבעי, נורמטיבי, גם אם שונה מאחרים קרובים, יוכלו ביתר קלות להיכנס לקשר זוגי, מתוך תחושה של יציבות פנימית ושלמות עם הבחירות בחייהם. מנגד, בני זוג שתהליך ההתפתחות המינית שלהם לווה בקונפליקטים, דחייה, וסתירות פנימיות קשות, עלולים גם שנים לאחר גיבוש הזהות המינית, לחוות חרדה ואף פחדים הומופובים. בקרב אלו צפויה פגיעה ביכולת שלהם לחלוק חוויות רגשיות ומיניות אינטימיות עם בני זוג, וליצור בעיה בזוגיות.
ברור שלהיבטים החברתיים תרומה ללחצים ולקשיים הייחודיים לזוגות החד מיניים. הקמת משפחה והולדת ילדים משותפים, קניית בית משותף תוך לקיחת משכנתא אינם מובנים מאליהם, ואינם פשוטים. לא פעם הבעיות הבירוקרטיות הניצבות בפני הזוגות החד מיניים, יוצרות מימד נוסף של מתח בחיי הזוג, ומאלצות אותם להתמודד עם קשיים חיצוניים. שייחודים להם. מנגד, נחסכים מבני הזוג תהליכים בירוקרטים מייגעים ומורכבים סביב פירוק המסגרת הזוגית (כאשר לא נדרש אישור המוסדות הרבניים והמשפטיים) עובדה שעשויה להשפיע על ההחלטה ומידת המחויבות לקשר.
קבלה או קונפליקט עם משפחת המוצא באשר להעדפה המינית, עלולים לשוב ולהתחדד כאשר נבחנים הקשרים בין הזוג לבין המשפחה. האם בן הזוג מתקבל כחלק מהמשפחה, כפי שמתקבלים הגיסים האחרים, האם יש צורך להסתיר ולעיתים אף להתנתק. מחקרים שונים מצאו כי לתמיכה ולקבלה המשפחתית את הבחירה המינית, ואת בן הזוג, השפעה רבה על יציבות הקשר הזוגי..
הטיפול הזוגי מכוון בין היתר, לברר ולהבחין בין הקשיים החיצוניים והפנימיים שהם תולדה של העדפה המינית, לבין אלו הקשורים למרכיבים אישיים ואישיותיים המשפיעים על הבחירה והנכונות לחזק את הקשר הזוגי.